Introductie

De inplanting van een knieprothese in het menselijk lichaam is geen nieuwigheid. Deze operatie wordt al meer dan 50 jaar uitgevoerd. Het succes van een knieprothese is te danken aan het verdwijnen van de kniepijn, de correctie van de verkromming van het been, het terugwinnen van de beweeglijkheid van de “nieuwe knie” en de mogelijkheid om opnieuw dagdagelijkse activiteiten en zelfs sportactiviteiten uit te voeren.

De gebruikte materialen en technieken worden continu verbeterd zodat ook de levensduur van de prothese eigenlijk geen probleem meer vormt. Dit is noodzakelijk enerzijds opdat ook jongere mensen met een aangetast kniegewricht behandeld kunnen worden en anderzijds omdat de senioren steeds langer actief blijven. Sinds 20 jaar wordt de medial pivot knieprothese gebruikt in kneeclinic.be met uitstekende resultaten. Sinds de introductie van deze prothese op de markt in 1998, zijn er geen problemen van slijtage of loslating gerapporteerd in onze patiëntenpopulatie.

Er bestaan echter nog steeds veel misverstanden over de chirurgie en de revalidatie na een knieprothese.

De toegansweg voor het plaatsen van een knieprothese is sinds vele jaren een standaard techniek waarbij geen spieren meer worden doorgesneden. Iedereen gebruikt vandaag de zogenaamde minimaal invasieve techniek. Er is geen enkele techniek die superieur is bevonden! Wel is het belangrijk om de knieprothese tot op 1mm nauwkeurig te plaatsen en te balanceren. Dit zorgt ervoor dat 99% van de patiënten tevreden of zeer tevreden zal zijn na zijn knieprothese operatie*.

De duur van de revalidatie is zeer afhankelijk van patiënt tot patiënt en wordt sterk bepaald door de mate van zwelling die zal optreden 24-48h na de chirurgie. Sommige patiënten zijn quasi gerevalideerd na slechts een paar weken, andere patiënten hebben 6-9 maanden of zelfs langer nodig. Heel belangrijk is om elke patiënt individueel en persoonlijk te begeleiden gedurende de volledige revalidatie periode. kneeclinic.be maakt gebruik van een CE-gecertifieerd medisch hulpmiddel moveUP voor een continue monitoring op afstand en persoonlijke begeleiding van de patiënten gedurende het volledige revalidatietraject.

 

*Van Overschelde PP, Fitch DA. Patient satisfaction at 2 months following total knee replacement using a second generation medial-pivot system: follow-up of 250 consecutive cases. Ann Transl Med 2016. doi: 10.21037/ atm.2016.08.41