Introductie

De inplanting van een knieprothese in het menselijk lichaam is geen nieuwigheid. Deze operatie wordt al meer dan 40 jaar uitgevoerd. Het succes van een knieprothese is te danken aan het verdwijnen van de kniepijn, de correctie van de verkromming van het been en het terugwinnen van de beweeglijkheid van de “nieuwe knie”.

De gebruikte materialen en technieken worden continu verbeterd zodat ook de levensduur van de prothese steeds verder toeneemt. Dit is noodzakelijk enerzijds opdat ook jongere mensen met een aangetast kniegewricht behandeld kunnen worden en anderzijds omdat de senioren steeds langer actief blijven. Er bestaan echter nog steeds veel misverstanden over de inplanting en de types van knieprothesen. Woorden als minimaal invasief, mini-incisie en halve knieprothesen worden maar al te vaak verkeerd begrepen. Daarom kan een voorlichtingssite als deze alleen maar nuttig zijn.

Sinds mei 2012 is het centrum voor heup- en kniechirurgie het eerste Europees Centrum met de Evolution Medial Pivot Knieprothese.